Ce faci dacă simți miros de gaz ?

Ce faci daca simti miros de gaze

Știm cu toții că scurgerile de gaz reprezintă un pericol grav, așa că, dacă simțiți miros de gaz pe proprietatea dvs. sau suspectați o scurgere de gaz, urmați sfaturile noastre pentru a identifica problema. In acest articol vom răspunde la câteva întrebări.

Ce faci daca simti miros de gaze

Care este cauza unei scurgeri de gaz ?

O scurgere de gaz poate fi cauzată de: aparate de gaz montate necorespunzător, slab întreținute sau defecte, cum ar fi un boiler sau aragaz. Scurgerile de gaz pot fi, de asemenea, cauzate de probleme cu țevile de gaz sau contorul de gaz în sine.

Aparatele cu gaz trebuie instalate și întreținute (revizii) în condiții de siguranță de către firme acreditate în acest domeniu. Nerespectarea acestor lucruri poate duce la o scurgere de gaz acasă. Deși ar trebui să angajați întotdeauna un profesionist pentru a vă deservi centrala pe gaz sau aragazul există câteva sfaturi de întreținere pe care le puteți urma pentru a vă asigura că rămâne în stare optimă.

Cum se detectează o scurgere de gaz ?

Există multe semne că aveți o scurgere de gaz. Cel mai evident este mirosul de gaz din casa ta. Urmați lista noastră utilă de verificare de mai jos pentru a vă ajuta să detectați o scurgere de gaz în proprietatea dvs.:

Verificați flăcările aparatelor cu gaz

Flacara aragaz

Toate aparatele cu gaz ar trebui să aibă flăcări albastre, deoarece acest lucru înseamnă că au suficient oxigen pentru a arde eficient. Dacă observați că s-au transformat în portocaliu sau galben, atunci poate semnaliza o problemă și ar trebui verificat de o firma specializată și acreditata în intervențiile la gaze.

Adulmecați mirosurile neplăcute
Gazul natural are o substanță chimică numită mercaptan adăugată, facilitând detectarea scurgerilor de gaz. Dacă observați un miros neplăcut provenit de la un accesoriu de gaz, teava sau aparat, opriți imediat alimentarea cu gaz și luați puțină aer proaspăt .

Ce trebuie făcut dacă simți miros de gaz ?

In caz de urgență cu gaz este important să acționăm rapid și să luăm următoarele măsuri:

 • Ia imediat aer proaspăt. Deschideți toate ușile și ferestrele pentru a ventila camera;
 • Opriți aparatul și nu îl utilizați din nou până nu a fost verificat de o firma abilitată;
 • Opriți alimentarea cu gaz de la rețea și nu acționați niciun întrerupător electric. Nu porniți din nou aparatele pe gaz până când instalația nu a fost considerat sigura de către firma specializată;
 • Apelați linia națională de urgență 112 sau anunță operatorul de distribuție din zona ta (informații suplimentare mai jos).
 • Dacă dumneavoastră sau altcineva vă simțiți rău, mutați-vă într-o locație din afara clădirii și vizitați imediat medicul de familie sau spitalul. Spuneți-le că simptomele dvs. pot fi legate de otrăvirea cu monoxid de carbon.
 • Contactați o firma specializată pentru a verifica și repara aparatul.
 • Intoxicația cu monoxid de carbon este un rezultat neobișnuit, dar potențial fatal, al unor lucrări de gaze deficitare și poate fi greu de detectat fără senzor de prezenta a monoxidului de carbon (dacă nu aveți un astfel de detector de gaz în casă, puneți-l primul pe lista de priorități).

Tipul de informații care vi se vor solicita la apelarea numerelor de telefon de mai sus vor include:
– Adresa / locația unde exista suspiciunea de scurgere a gazului sau de urgență a gazului;
– Câți oameni sunt la proprietate unde mirosul este cel mai vizibil?
– De cât timp s-a observat mirosul?
– Mirosul vine din pivniță, subsol, etc ?
– Sunt vecini afectați?
– Numele și numărul dvs. de telefon;
– Orice circumstanțe speciale sau informații de acces.

Ce NU ar trebui să faci?
– Nu acționați niciun întrerupător electric (nici pornit, nici oprit);
– Nu fumați;
– Nu utilizați sonerii, telefoane mobile sau orice alte dispozitive electrice care ar putea provoca scântei;

Cum oprim gazul ?

Localizați contorul de gaz
De obicei acesta ar trebuie sa se afle în exteriorul locuinței sau al gospodăriei într-o cutie de protecție.

Închideți supapa sau robinetul de gaz

La acționare asigurați-vă că strângeți ferm dar încercați sa nu forțați.

Cutie contor gaz

Blocuri locuințe

In cazul blocurilor de locuințe construite până in anii 2000-2010 există un contor de gaze comun la parterul acestora. In general accesul la acestea este restricționat (din motive de siguranță). Chiar și așa, fiecare apartament are, de la darea în folosință, fie o canea de gaz fie locatarii și-au montat intre timp robineți. Deasemenea închideți aceste dispozitive cu o mișcare ferma dar nu forțați prea mult.

Detectoarele de gaze sunt obligatorii ?

Detector gaz

Monoxidul de carbon este un gaz foarte periculos ce poate aduce moartea. Poate fi emis din mai multe locuri din casa, cum ar fi sobe pe gaz, șeminee și încălzitoare de apă caldă. Cel mai bine este să plasați un detector de monoxid de carbon pe fiecare nivel al casei. Acestea pot fi achiziționate de obicei de la magazinul local de bricolaj și ar trebui să fie proiectate și construite conform standardelor. Luați în considerare instalarea detectoarelor de monoxid de carbon în casa dvs. pentru a detecta scurgerile de CO și pentru ca ne pot avertiza înainte de a simți miros de gaz.

Legislatie

Dar, da, detectoarele de gaz au devenit obligatorii în anumite cazuri, citez: “A fost instituită, începând cu anul 2008, obligativitatea montării detectoarelor de gaze naturale cu limita inferioară de sensibilitate 2% CH4 (metan) în aer, care acționează asupra robinetului de închidere (electroventil) a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor de utilizare, pentru:
– încăperile în care sunt amplasate aparate de utilizare a gazelor naturale și a căror suprafețe vitrate sunt constituite din geamuri cu grosimea mai mare de 4 mm sau din geamuri de construcție specială (securizat, termopan etc.);
– încăperile în care există risc mare de intoxicări, incendii sau explozii cauzate de scăpările accidentale de gaze naturale acumulate.” (sursa ANRE – puteți descărcă aici informarea).

Va recomandăm însă, pentru siguranța dvs. și evitarea unor accidente neplăcute sau foarte grave (ce pot aduce chiar moartea), sa montați aceste dispozitive chiar și pentru locuințele ce au geamurile mai subțiri de 4 mm.

Cum se previne scurgerea de gaz ?

Există o serie de lucruri pe care le puteți face pentru a preveni scurgerea de gaz:

 • Asigurați-vă întotdeauna că aparatele pe gaz sunt instalate de persoană sau firmă autorizate în instalații pentru gaze;
 • Asigurați-vă că aveți o inspecție sau un service pentru toate cazanele și aparatele dvs. pe gaz cel puțin o dată pe an, executate de către o firmă acreditata. Inginerul poate efectua, de asemenea, un test de etanșeitate la instalația dvs. de gaz pentru a stabili dacă aveți scurgeri de gaz în casă.
Detector portabil gaze
 • Amintiți-vă, ar trebui să utilizați numai aparate pe gaz în scopul lor. De exemplu, un aragaz nu trebuie utilizat pentru a încălzi o cameră.

Întreținerea periodică și inspecțiile centralei, aragazului, plitei etc nu numai că pot ajuta la prevenirea scurgerilor de gaz și la reducerea riscului de avarie, dar pot prelungi și durata de viață a acestor aparate.

Cine suporta costurile reparației ?

Buget

1 – Intervențiile la instalația ce ajunge pâna la contorul de gaze este executată gratuit de către distribuitorul de gaze;
2 – In cazul blocurilor de locuințe ce au doar contor general, remedierea defecțiunilor de pe coloana principală până la intrarea în apartament cade în sarcina asociației;
3 – Proprietarul suportă cheltuielile pentru repunerea în stare de funcțiune a instalației de la intrarea în casă până la aparatele consumatoare de gaz.

Cum aflam dacă ne-am intoxicat cu monoxid de carbon ?

Monoxidul de carbon este un gaz foarte otrăvitor produs atunci când combustibilii pe bază de carbon precum gazul, petrolul și cărbunele nu sunt arși complet. Aparatele și accesoriile de gaz care nu sunt întreținute sau instalate incorect pot produce acest gaz. Dacă este în cantitate mică este posibil sa nu simțiți miros de gaz.

Dacă în casa dvs. există emisii de monoxid de carbon, apar câteva simptome principale de otrăvire cu monoxid de carbon de care trebuie să aveți grijă:

 • Dureri de cap;
 • Amețeală;
 • Greață;
 • Respirație grea;
 • Leșin, pierderea conștientei.

Dacă credeți că dvs. sau cineva din apropierea dvs. este afectat de otrăvire cu monoxid de carbon deschideți toate ușile și ferestrele din casa dvs. și asigurați-vă că obțineți aer proaspăt.
Dacă prezentați simptomele enumerate mai sus, vă îndreptați către medicul local sau către spital cât mai curând posibil – aceștia pot face un simplu test de sânge / respirație pentru a confirma sau a elimina simptomele de otrăvire cu monoxid de carbon.

Flacara albastra

Care este diferența dintre distribuitorul și furnizorul de gaze?

E foarte important sa cunoașteți cine sunt aceștia și cu atât mai mult să aveți la îndemână datele lor de contact (de preferat număr de telefon).
De asemenea sa e bine sa știți care este codul dvs. de abonat (îl puteți afla de pe factura de gaz) deoarece este foarte posibil sa vi-l solicite în momentul în care îi contactați pentru remedierea unei probleme.
Pentru a veni în ajutorul dvs. enumerăm mai jos sarcinile care revin fiecăruia dintre ei.
Distribuitorul:
– Are grijă de calitatea distribuției gazelor naturale către client;
– Apelezi la el pentru a-ți racorda locuința la gaz;
– Iți instalează contorul;
– Te ajută în cazul întreruperii de gaz din motive tehnice;
– Vinde serviciul de transport gaze către furnizor;
– Il contactezi în cazul întreruperilor de gaz neplanificate;
– Nu iți poți schimba distribuitorul.
Furnizorul:
– Monitorizeze consumul de gaze al clientului;
– Apelezi la el pentru încheierea contractului de furnizare gaze;
– Iti emite factura de gaz;
– Este cel care întrerupe gazul în care nu ai plătit factura;
– Vinde gazele naturale către consumator;
– Il contactezi dacă ai neclarități alegate de factură;
– Furnizorul îl poți schimba.

Ce faci daca simti miros de gaze

Lasă un comentariu