Centrală pe gaz sau electrică ?

Când vine discuția despre sursa pentru încălzirea centralizată apare întrebarea: centrală pe gaz sau electric? Exista argumente pro și contra pentru fiecare alternativa ce le puteți afla citind acest articol.

Centrală pe gaz

Centrală pe gaz

Deci, luați în considerare un sistem de încălzire centrală pe gaz. Grozav! Este posibil să fi văzut că un sistem de gaz este denumit „sistem umed”. Acest lucru se datorează faptului că cazanul pe gaz încălzește apa din casa dvs. pentru a furniza încălzire centrală prin calorifere. Acum, evident, trebuia să fiți conectat la rețeaua de gaz pentru a avea unul dintre aceste tipuri de cazane, deci acesta este primul lucru pe care trebuie să îl bifați din listă.
La fel ca în multe lucruri, există o listă extinsă de argumente pro și contra care sunt asociate cu sistemele de încălzire centrală pe gaz. În loc să fie extinse în acest caz, le-am restrâns la cele mai importante.

Argumente pro

Centrală pe gaz

Eficientă
Acum unii spun că un sistem de încălzire centrală pe gaz nu este eficient. Ei bine, din păcate, ei se înșală. Acum, un cazan modern pe gaz este până la și uneori depășește cu 90% mai eficient decât cazanele mai vechi. Adică o rentabilitate mai mare a fiecărei unități de energie.

Ușor de înlocuit
Înlocuirea unui cazan pe gaz mai vechi cu unul modern este de fapt foarte simplă. Acest lucru se datorează faptului că infrastructura este deja instalată și nu mai necesita decât o intervenție foarte mică din partea firmei specializate ce este acreditată pentru execuția acestor tipuri de lucrări.

Încălzire rapidă a casei
Deoarece arzătorul produce căldură maximă din momentul în care este pornit, un sistem cu gaz vă poate încălzi mai repede casa. Acest lucru ar însemna să nu mai fie necesar încălziți pentru perioade lungi de timp pentru a avea o temperatură confortabilă în casă cât și apa caldă. Prin urmare, economie de bani.

Argument contra

Revizie anuală centrală gaze

Revizie anuală centrală gaze


Un obstacol pentru unii, cu toate acestea, un cazan pe gaz trebuie întreținut o dată pe an pentru a-și menține funcționalitatea. Precum și pentru a vă asigura că este sunteți în siguranță în casa dvs.
Instalarea de la zero – Instalarea unui sistem de cazan pe gaz de la zero poate fi costisitoare și consumatoare de timp. Mai ales dacă locuința dvs. nu este conectată la rețeaua de gaz.

Încălzire centrală electrică

Deci va-ți gândit sa optați pentru un sistem electric de încălzire centrală. Foarte bine! Acum, în ceea ce privește sistemele electrice, acestea sunt foarte ușor de instalat. Mai ales dacă nu sunteți conectat la rețeaua de gaze. Când aveți instalat un sistem electric, este relativ simplu, deoarece încălzitoarele de stocare pentru toate camerele necesită mai puține piese.
Pro și contra unui sistem de încălzire electrică sunt cu siguranță lucruri de luat în considerare înainte de a instala unul în casa ta. Acest lucru se datorează faptului că diferă destul de mult de gaz. Unele dintre principalele domenii de luat în considerare sunt următoarele:

Argumente pro

Costul inițial relativ mic
Pentru a instala un sistem electric de încălzire centrală este o cheltuială relativ mică. Cu toate acestea, economia de care vă bucurați în avans este benefica numai dacă locuiți într-un loc în care nu aveți nevoie de încălzire foarte des.

Instalare ușoară
Deoarece folosește sursa de alimentare electrică a casei dvs., iar sistemul electric este o instalare relativ ușoară și fără stres.
Întreținere
Spre deosebire de gaz, un sistem electric nu trebuie întreținut anual, deci este relativ ușor de întreținut și continuă să funcționeze fără intervenții.

Argumente contra

Cost global mai mare
În timp ce unele sisteme de încălzire electrică se mândresc cu niveluri de eficiență de aproape 100%, costul global în creștere al energiei electrice îl face o opțiune costisitoare. Mai ales dacă locuiți într-un climat în care trebuie să vă folosiți încălzirea mai des.

Încălzire mai lentă
Spre deosebire de gaz, un sistem electric are un nevoie de un timp mai mare pentru a se încălzi, deoarece procesul său este să funcționeze de la 0% -100%. În cazul în care gazul este pornit, acesta este deja 100% gata pregătit să vă încălzească casa.

Comparație intre gaz si electric

Așadar, după ce ați citit toate avantajele și avantajele unui sistem de încălzire cu gaz și electric, ați început să înțelegeți mai bine care ar putea varianta cea mai buna pentru casa dvs. Cu toate acestea, pentru a compara cele două în continuare, ne-am concentrat asupra a două puncte cruciale pe care toți proprietarii de case le vor examina.

1) Cost și eficiență
Costul asociat ambelor în termeni relativi nu este o cheltuială ieftină. Acesta este motivul pentru care trebuie să luați în considerare care va fi cel mai rentabil pe termen lung. Da, a avea un sistem electric este mai ieftin la pornirea inițială. Acest lucru se datorează faptului că vă utilizează sursa de electricitate pentru a genera căldură. Cu toate acestea, un sistem de gaz pe termen lung va fi cel mai rentabil. Acest lucru se datorează ratei sale de eficiență. Un sistem cu gaz va începe instantaneu să vă încălzească casa, în timp ce la un sistem electric va dura mai mult. De asemenea, odată cu creșterea costului energiei electrice, încălzirea pe perioade lungi de timp cu un sistem de încălzire electrică ar putea, în unele cazuri, să coste cu aproximativ 30% mai mult pe lună.

2) Întreținere și reparații
Pe lângă costurile inițiale, sunt costurile asociate pe termen mai lung. Da, nu se poate nega faptul că un sistem de încălzire electrică are o întreținere mai mică. Cu toate acestea, atunci când vă uitați la costurile asociate facturilor lunare cât și plata anuală pentru intervenția service pentru sistemul dvs. de încălzire centrală pe gaz pune în continuare gazul ca o opțiune mai rentabilă pe termen lung. Este recomandat un service anual, deoarece acest lucru vă va menține boilerul mai mult timp în funcțiune.

Lasă un comentariu